Sezóna rebarbory je jen krátkou část v roce a letos už pomalu končí. Jestli ji ještě seženete, určitě si upečte tuhle dobrotu (recept mám z blogu www.pradobroty.cz). Rebarbora je velmi zdravá, obsahuje obrovské množství vápníku, draslíku a vitamínů a především málo kalorií. Jeden šálek rebarbory má tolik vápníku jako šálek mléka.
Přísady
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
- 1 žloutek
- špetka soli
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce vody
Náplň:
- 150 g rebarbory (dala jsem 200 g)
- 300 g jahod (dala jsem 250 g)
- 20 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
- 50 g cukru krupice (nebo třinového cukru)
- 30 g zakysané smetany (může být i jogurt)
Postup
Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a
mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se
těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme
kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut
odpočívat v lednici.
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm široké špalíky. Jahody rozkrájíme na podobně velké kusy jako rebarboru. V
míse smícháme s cukrem a škrobem, přidáme zakysanou smetanu a
promícháme.
Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.
Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata. Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky.
Náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje. Tyto okraje pak přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy.
Vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.
Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata. Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky.
Náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje. Tyto okraje pak přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy.
Vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.
Názor mlsouna:
OdpovědětVymazatNejenže krásně vypadají, ale ten báječný pocit, když se zakousnete do kyselé náplně a křupe vám v ústech výborné těsto :-).