Loňský červnový Apetit měl tento krásný dort na obálce. Přišla na něj řada až letos a zjistila jsem, jak je výborný. Nadýchaný, lehký, svěží a díky mému ubrání cukru i nepřeslazený. Vyměnila jsem i korpus, udělala jsem klasický piškot, který se podle mého k tomuto typu dortu více hodí.
Přísady
- 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
- 40 g cukru
- 1 lžíce teplé vody
- 40 g polohrubé mouky
Náplň:
- 500 g čerstvých jahod + cca 100 g na ozdobu
- 1 balíček práškové želatiny (10g) nebo 7 plátků
- 100 ml mléka
- 250 g ricotty
- 90 g cukru
- 300 ml ke šlehání
- lístky máty na ozdobu
Postup
Bílek ušleháme do tuha, přisypeme cukr a šleháme, až je sníh lesklý. Přidáme žloutek, poté lžíci vody a nakonec vmícháme mouku. Těsto rozetřeme do dortové formy o průměru 20 cm, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut. Necháme vychladnout.
Želatinu necháme nabobtnat podle návodu na obalu (z odměřených 100 ml mléka jsem na nabobtnání použila 4 lžíce). Mléko zahřejeme a necháme v něm rozpustit želatinu.
Jahody rozmixujeme, přimícháme ricottu a cukr. Vmícháme dobře rozpuštěnou želatinu a nakonec ušlehanou šlehačku. Náplň vlijeme na korpus, uhladíme a necháme přes noc vychladit.
Dort vyjmeme z formy, ozdobíme jahodami a mátou.
Názor mlsouna:
OdpovědětVymazatTěsto bylo vláčné, celý dezert voní po jahodách. Možná bude někomu připadat méně sladší, mě to takto chutnalo. Určitě ho budu chtít ještě v létě vyzkoušet.