První vyzkoušený recept z nové kuchařky Deník Dity P. Těsto po upečení chutná jako listové, voní máslem a náplň z čerstvých meruněk s kořením je výborná.
Přísady
- 225 g másla, pokojové teploty
- 225 g mascarpone nebo smetanového krémového sýra, pokojové teploty
- 2 lžíce cukru
- 1/4 lžičky soli
- 120 ml smetany ke šlehání (dala jsem mléko)
- nastrouhaná citronová kůra
- 280 g hladké mouky
- 1 vejce na potření, rozšlehané
- 4 lžíce krystalového cukru na posypání
Na náplň:
- 1 lžíce másla
- 1 bobkový list
- 450 g meruněk, vypeckovaných a nakrájených na větší kostky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 g cukru
- špetka soli
- 1/4 lžičky najemno nasekaného rozmarýnu
- špetka mleté skořice
Postup
V robotu smícháme máslo, mascarpone, cukr, sůl, smetanu, citronovou kůru a mícháme dohladka. Pak přidáme mouku a mícháme, až se vytvoří hladké, lepivé těsto. Rozdělíme ho na dvě části, každou zabalíme do fólie a dáme na 3 hodiny nebo přes noc do lednice.
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme bobkový list, meruňky, citronovou šťávu, cukr, sůl, rozmarýn a skořici. Dusíme na středním plameni za občasného míchání, až jsou meruňky úplně měkké, trvá to asi 15 minut (měla jsem směs docela řídkou, tak jsem přidala 1 lžičku škrobu rozmíchanou v troše vody). Necháme vychladnout.
Dva plechy vyložíme pečícím papírem. Pracovní plochu hodně posypeme moukou a vyválíme obdélník (cca 25x50 cm). Vykrájíme kolečka (nebo obdélníky), do středu každého dáme lžíci náplně. Okraje potřeme vajíčkem, přeložíme a vlidličkou přimáčkneme. Každou taštičku potřeme vajíčkem, posypeme cukrem a uděláme na vrchu 2 až 4 minizářezy, aby mohla při pečení unikat pára.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 25-35 minut.
Názor mlsouna:
OdpovědětVymazatMeruňkové taštičky chutnali výborně, těsto bylo nadýchané a náplň příjemně nakyslá. Ideální pro horké letní odpoledne. Kdo má raději sladší chuť, může si je pocukrovat, mně stačil cukr v těstě.