Druhý recept z nové kuchařky Deník Dity P. a opět sladký :-) Ještě stále je k dostání rebarbora, tak jsem v obchodě neváhala a dva stonky koupila. K tomu vaničku jahod a rebarborové řezy jsou na světě. Díky ovesným vločkám chutnají trochu jako müsli. Je moc dobré doplnit řezy lžící zakysané smetany.
Přísady
- 180 g hladké mouky
- 150 g ovesných vloček
- 200 g tmavého cukru (dala jsem 130 g)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 170 g změklého másla, nakrájeného na kousky
Na náplň:
- 200 g rebarbory (dala jsem 280 g)
- 250 g jahod
- 1 lžíce citronové šťávy (vynechala jsem)
- 100 g krupicového cukru (dala jsem 50 g tmavého cukru)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
Začneme náplní. Do hrnce dáme pokrájenou rebarboru a jahody, promícháme, zakryjeme poklicí a vaříme na mírném plameni za občasného míchání pár minut, až ovoce lehce změkne. Cukr promícháme se škrobem a přidáme k ovoci. Za stálého míchání přivedeme k varu a asi minutu povaříme do zhoustnutí.
Smícháme mouku, ovesné vločky, cukr, sl a kypřící prášek. Přidáme máslo a prsty vypracujeme drobenku. Asi hrnek a půl odložíme stranou, zbytek natlačíme prsty na dno vymazané formy o rozměrech 26 x 36 cm (formu jsem vyložila pečícím papírem). Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň a posypeme odloženou drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30-35 minut.
Názor mlsouna:
OdpovědětVymazatChutná jako výborné müslli - jako bonus je to zdravější .