Vyzkoušela jsem zmrzlinu v našem novém zmrzlinovači a je fantastická. Recept jsem si našla v časopise Gurmet, jen jsem ostružiny vyměnila za borůvky.
Přísady
- 150 ml mléka
- 3 malé žloutky
- 70 g krystalového cukru
- špetka soli
- 250 ml smetany ke šlehání
Na mramorování:
- 80 g borůvek (nebo ostužin), i mražených
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- 1/2 lžíce vodky
Postup
Zahřejeme mléko s cukrem a solí, dokud se cukr nerozpustí a mléko není horké.
V misce rozmícháme žloutky a opatrně na ně pramínkem za stálého míchání vlijeme polovinu mléka. Promícháme a vrátíme do hrnce ke zbytku mléka. Vaříme a mícháme, dokud směs nezhnoustne na konzistenci řidšího pudinku.
Směs přilijeme ke smetaně a vychladíme v lednici. Studenou směs nalijeme do zmrzlinovače.
Zatímco se směs chladí, rozmačkáme vidličkou všechny přísady na ovocnou omáčku, zmrazené ovoce necháme předtím povolit.
Jakmile je zmrzlina hotová, mramorujeme do nádoby a necháme ji v mrazáku ztuhnout.
Názor mlsouna:
OdpovědětVymazatJedna z nejlepších chutí zmrzliny, co jsem zkusil. Mám rád borůvky i smetanovou zmrzlinu a v tomhle receptu jsem ochutnal obojí. Zkusil jsem ji i další dny z mrazáku. I když jsem ji nechal povolit v ledničce, nejlepší je čerstvě servírovaná, pak má konzistenci točené zmrzliny.