Opět kváskový chléb, tentokrát se zrníčky. Vojtovi chutná víc než světlý, je příjemně chlebový, má hutnou a přesto bublinkatou střídku a křupavou kůrku. Stále nemám ošatku na kynutí, takže opět máme kulatý bochník z cedníku :-)
Přísady
- 30 g pravidelně krmeného kvásku
- 120 g vody
- 120 g žitné chlebové mouky
Dále:
- 360 g (ml) vody
- lžíce oleje
- 3 rovné lžičky soli
- 110 g tmavé žitné chlebové mouky
- 400 g tmavé pšeničné chlebové mouky
- 120 g hladké mouky (příp. další na dosypání)
- lžíce kmínu
- lžíce slunečnice
- lžíce dýňového semínka
Postup
Kvásek s vodou a žitnou moukou rozmícháme, přikryjeme a necháme 10-12 hodin rozkvasit.
Po rozkvašení smícháme s dalšími surovinami bez semínek a vypracujeme kynuté těsto (nechávám ho dělat v robotu). Ke konci míchání přidáme semínka.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Poté ho propracujeme, uděláme bochánek a vložíme ho do vysypané ošatky nebo cedníku vyloženého utěrkou kynout asi na 2 hodiny.
Troubu rozpálíme na 250 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme
do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál.
Připravíme si hrneček teplé vody.
Vykynutý bochník vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme
zářezy (není to ale nutné). Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned
zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou
páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 190 stupňů a
pečeme dalších 20 minut, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání na spodek chleba zazní dutý zvuk.
Žádné komentáře:
Okomentovat