Z blogu www.pradobroty.cz je recept na tento výborný nepečený dort. Místo borůvek příště vyzkoušejte např. jahody, maliny nebo ostružiny. Pekla jsem ho Davídkovi k jeho 2. narozeninám a všichni jsme si pochutnali.
Přísady
- 120 g kakových máslových sušenek (např. Koka), rozdrcených
- 60 g másla, rozpuštěného
Borůvkové pyré:
- 350 g lesních borůvek (lze i mražené)
- 100 g cukru (dala jsem méně)
Krém:
- 7 až 8 plátků želatiny
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru (dala jsem jen 100 g)
- 500 g tvarohu
- 100 g smetany ke šlehání
- půlka borůvkového pyré (dala jsem o něco méně než polovinu)
Borůvkové zrcadlo:
- 2 plátky želatiny
- druhá část borůvkového pyré
- navíc jsem použila trochu tvarohu a čerstvé borůvky na číslici a živé květy
Postup
Nadrcené sušenky promícháme s rozpuštěným máslem a napěchujeme na dno dortové formy o průměru 22 až 26 cm (dno jsem si vyložila pečícím papírem). Dáme
alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Připravíme si pyré. Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu.
Na mírnějším ohni pak povaříme do změknutí. Pyré
necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (já jsem pyré nepasírovala, jen jsem ho rozmixovala, tak jsem měla nakonec víc hmoty a přidávala jsem želatinu - v původním receptu bylo 5 plátků želatiny). Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.
Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední
otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu
až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak po lžících do něj zašleháme
tvaroh.
Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.
V rendlíku si ohřejeme první část borůvkového pyré. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička. Výsledkem je fialový relativně tuhý krém.
Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.
Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.
V rendlíku si ohřejeme první část borůvkového pyré. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička. Výsledkem je fialový relativně tuhý krém.
Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.
Na borůvkové zrcadlo si do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.
Do rendlíku vložíme borůvkové pyré, zvážíme ho a dolijeme vodou tak, aby vážilo 150 g (já jsem měla větší polovinu pyré na zrcadlo a ovoce jsem nepasírovala, tak jsem měla hmoty dostatek a vodu jsem tedy nedolévala). Rendlík postavíme na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu.
Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
Do rendlíku vložíme borůvkové pyré, zvážíme ho a dolijeme vodou tak, aby vážilo 150 g (já jsem měla větší polovinu pyré na zrcadlo a ovoce jsem nepasírovala, tak jsem měla hmoty dostatek a vodu jsem tedy nedolévala). Rendlík postavíme na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu.
Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
Žádné komentáře:
Okomentovat