Dušenou mrkev máme rádi celá rodina, proto jsem neváhala vyzkoušet recept podle Albert magazínu. Přidala jsem ale trochu citronové šťávy a zahušťovala škrobem. Nadšená jsem ale z rozpeků, konečně recept, který se podobá vdolkům z jídelny, které jsem tak milovala :-)
Přísady
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml mléka, vlažného
- 60 g krupicového cukru
- 80 g másla, rozehřátého
- 2 žloutky
- 500 g hladké mouky
- velká špetka soli
- plátek másla, rozehřátého - na potření hotových rozpeků
Na mrkev:
- 1 kg mladé mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 lžíce hladké mouky (místo ní jsem dala 1 lžičku škrobu)
- trochu citronové kůry
- petrželka, nakrájená
Postup
Promícháme droždí, mléko a cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku přidáme mouku, sůl, máslo, žloutky a vypracujeme měkké těsto. Necháme ho přikryté půl hodiny kynout. Poté vytvarujeme vdolky, položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout ještě půl hodiny.
Rozpeky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20-30 minut dozlatova. Ještě zatepla je pomažeme rozpuštěným máslem.
V kastrolu rozpustíme máslo a přidáme cukr, chvilku mícháme a poté přidáme mrkev. Osmahneme ji a osolíme. Dusíme asi 20 minut, pokud se vyvaří všechna šťáva, podlijeme trochou vody. Zaprášíme moukou a krátce povaříme (já jsem lžičku škrobu rozmíchala ve vodě a tím jsem mrkev zahustila).
Mrkev na talířích posypeme petrželkou a podáváme k vařenému hovězímu masu nebo bez masa, ale vždy s rozpeky neboli vdolky.
Žádné komentáře:
Okomentovat