Poslední dobou dělám už jen tento kváskový chléb, jen s různými obměnami druhů mouky. Velikost je taky tak akorát, že ho stačíme sníst. Na fotce je chléb z kvásku z celozrnné žitné mouky, do těsta jsem pak dala 50 g pšeničné celozrnné mouky a zbytek hladké mouky.
Přísady
- 1 lžíce kvasu z lednice
- 150 g žitné tmavé chlebové mouky nebo celozrnné žitné mouky
- 150 g vody
Těsto:
- rozkvašený kvásek (viz výše)
- 200 až 300 g vody podle potřeby, nejčastěji dávám 250 g ( u vody jsou g stejně jako ml)
- 12 g soli
- 4 g celého kmínu (lze vynechat)
- 500 g pšeničné chlebové mouky (příp. část žitné chlebové nebo žitné celozrnné nebo pšeničné celozrnné)
Postup
Začneme kváskem: mouku si rozmícháme ve větší míse s vodou na těstíčko, do kterého přidáme 1 lžíci
aktivního kvásku z lednice. Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií
a při pokojové teplotě necháme 8 až 12 hodin kvasit (např. přes noc).
Poté nezapomeneme 1 lžíci kvásku odebrat a dát znovu do lednice, kde počká maximálně týden na další chleba.
Poté nezapomeneme 1 lžíci kvásku odebrat a dát znovu do lednice, kde počká maximálně týden na další chleba.
Vykynutý kvásek smícháme s vodou, moukou, solí a kmínem a vypracujeme těsto.
Vykynuté těsto zpracujeme do bochánku, přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 až 2 hodiny kynout. Poté těsto popřekládáme, vytvarujeme opět do bochánku a vložíme ho do vysypané ošatky na
kynutí těsta nebo cedníku vyloženého utěrkou, kterou posypeme moukou.
Celé to vložíme do igelitového pytle a uzavřeme. Při pokojové teplotě
necháme kynout asi 2 hodiny. Správně
vykynuté těsto se po vtlačení prstu pomalu vrací zpět. Když se vrací moc
rychle, necháme ještě nějakou dobu kynout, pokud zůstane v těstě důlek,
je těsto překynuté.
Troubu rozpálíme na 250 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme
do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál.
Připravíme si hrneček teplé vody.
Vykynutý bochník vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme
zářezy (není to ale nutné). Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned
zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou
páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 190 stupňů a
pečeme dalších 25 minut, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání na spodek chleba zazní dutý zvuk.
Žádné komentáře:
Okomentovat