Jakmile cuketa vyroste do obřích rozměrů, už nenajde takové široké uplatnění. Je škoda ji ale vyhodit a pro tento případ mnoho z nás peče různé buchty z cukety. Až se vám jedna velká cuketa na záhonu objeví, vyzkoušejte tento recept.
Přísady
- 150 g cukety
- špetka soli
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 1 lžíce citr. šťávy
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 220 g zakysané smetany
- 250 g polohrubé mouky (třetinu mouky jsem nahradila celozrnnou špaldovou)
- 1 prášek do pečiva
Postup
Cuketu nastrouháme (klidně i se slupkou). Z
bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.
Máslo, oba cukry a žloutky
šleháme asi 7 minut do světlé nadýchané pěny. Pak zlehka vmícháme
zakysanou smetanu a poté postupně i mouku s práškem do pečiva a cuketu. Nakonec zlehka vmícháme vyšlehaný sníh.
Těsto rozetřeme do menšího pekáčku, který jsme si vyložili pečícím papírem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi půl hodiny (zkusíme vpíchnout špejli).
Žádné komentáře:
Okomentovat