Výborná jablka jsou k dostání po celý rok, teď na podzim jsou ale ve skvělé kondici místní odrůdy, takže máme dezerty z jablek často. Až budete přejedeni jablečných závinů, vyzkoušejte tyhle nepečené poháry. Inspirovala jsem v jedné restauraci na jablkobraní. Uvedený recept mi vyšel na 6 větších pohárů.
Přísady
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 375 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- krupicový cukr dle chuti (dala jsem cca 3 až 4 lžíce)
- kulaté piškoty
- příp. rum na pokapání
- cca 5 jablek, oloupaných a nastrouhaných na hrubá oka
- špetka skořice
- 500 ml jablečného moštu nebo džusu (příp. hruškového nebo jablečeno-hruškového) - pokud je hodně sladký, stačí ho méně a do 500 ml doplníme vodou
- 2 sáčky dortového želé čirého (např. od Dr. Oetker)
Postup
Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a cukrem a vymícháme do hladkého krému. Do pohárů vrstvíme střídavě piškoty (které můžeme pokapat rumem nebo jablečeným moštem) a krém.
Nastrouhaná jablka dáme do hrnce, přidáme špetku skořice a chvilku podusíme. Stačí opravdu jen chvilička, nemusíme ani podlít vodou, stačí jen šťáva z jablek, co se uvolní při strouhání.
V dalším kastrůlku rozmícháme želé s moštem nebo džusem, přivedeme k varu a minutu povaříme (řiďte se podle návodu). Necháme chvilku zchladnout.
Do pohárů na krém rozdělíme jablka a ihned zalijeme připraveným želé.
Před podáváním necháme vychladit.
Žádné komentáře:
Okomentovat