Recept je z kuchařky Snídaně u Florentýny a už u nás zdomácněl. Dělávám ho z dvojité dávky, vezli jsme si ho dokonce i na dovolenou :-) Suroviny lze různě obměňovat, mandle vyměňte za oříšky, brusinky za rozinky nebo jiné sušené ovoce, místo skořice a zázvoru dejte vanilku apod.
Přísady (jedna dávka = jeden plech)
- 250 g ovesných vloček
- 25 g slunečnicových semínek
- 25 g dýňových semínek
- 100 g celých mandlí
- 50 g přírodního třtinového cukru (stačí méně)
- 5 g soli (1 zarovnaná lžička) – ale stačí polovina
- 2 g sušeného mletého zázvoru (1 zarovnaná lžička)
- 2 g mleté skořice
- 90 g dětské jablečné přesnídávky (1/2 skleničky)
- 25 g oleje (dávám slunečnicový)
- 70 g tekutého medu
- 100 g sušených brusinek
Postup
Mělký plech vymažeme olejem.
V míse smícháme sypké suroviny kromě brusinek. Přilijeme přesnídávku, med, zbytek oleje a vše důkladně promícháme.
Lepkavou směs rozprostřeme v nízké vrstvě na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů (příp. horkovzduch na 150 stupňů) celkem 30-35 minut.
V polovině pečení začneme musli pravidelně po 5 minutách promíchávat.
Müsli necháme dobře vychladnout a smícháme ho s brusinkami. Dáme do vzduchotěsné nádoby, jinak začne vlhnout a kazit se.
Všem tohle müssli doporučuji, znám, dělám a výborné je i v podzimní sezoně s dýní (místo jabl. přesnídávky dám dýňové pyré) ;o)
OdpovědětVymazatMarkéta B.
Ahoj Marky,
Vymazatu nás má taky velký úspěch, ale s dýní jsem ho ještě nezkoušela. Budu to muset na podzim napravit - díky za tip :-)
Zuzka