I když houby nepatří k našim oblíbeným surovinám, přesto jsem dnes vařila risotto s houbami od Jamieho Olivera. Recept je z kuchařky 30 minut v kuchyni, takže nechybí ani zajímavý salát a vynikající dezert. Zachutnalo nám natolik, že se řadí mezi naše oblíbená jídla :-)
Přísady
- 1 velká cibule
- 1 řapík celeru
- olivový olej
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 15 g sušených hříbků (vynechala jsem)
- 300 g rýže arborio
- 1/2 sklenice bílého vína
- 1 kostka kvalitního zeleninového nebo kuřecího bujónu (dala jsem kuřecí)
- 500 g různých hub, např. žampionů, hlívy ústřičné, shiitake (dala jsem žampiony)
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- malý svazek čerstvého tymiánu
- větší kousek másla
- 40 g parmazánu
- čerstvá petrželka na posypání, nasekaná (bohužel jsem neměla)
Salát:
- 100 g pinových oříšků (dala jsem slunečnicová semínka)
- 1 lžíce balsamikového octa
- 1/2 citronu
- olivový olej
- sůl
- 200 g baby špenátu (dala jsem směs špenátu, rukoly a mangoldu)
- snítka máty (vynechala jsem)
- 5 konzervovaných sušených rajčat, pokrájených
- 1 střední okurka, nakrájená na půlkolečka
Cheesecake:
- 50 g másla (dala jsem o trochu méně)
- 50 g loupaných lístkových oříšků, trochu podrcených
- 8 zázvorových sušenek, rozdrcených (dala jsem citronové máslové)
- 4 lžíce citronového krému (Lemon curd)
- 1 vanička malin (dala jsem mražené)
- 250 g čerstvého sýra typu žervé, mascarpone nebo tučné zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr podle chuti
- kvalitní čokoláda, naškrábané hoblinky
- lístky máty k podávání
Postup
Cibuli s celerem a sušenými houbami nasekáme v mixéru nadrobno. Na oleji osmahneme, přidáme rozmarýn a rýži. Mícháme asi minutu, přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se nevsákne do rýže, přidáme bujón. Poté postupně přilíváme horkou vodu (cca celkem 1 litr), kterou vždy necháme vsáknout do rýže. Každou minutu promícháváme. Nakonec vmícháme hrudku másla a část parmazánu.
Na oleji osmahneme nakrájené houby, osolíme, opepříme a přidáme lístky tymiánu a drcený česnek.
Na pánev dáme oříšky, přidáme máslo a chvilku opékáme. Přisypeme drcené sušenky, promícháme a rozdělíme do pohárů. Lžící přitlačíme. Na sušenový základ dáme trochu citronového krému, dáme pár malin a trochu krému, který si připravíme smícháním sýra nebo smetany, vanilkového cukru a cukru. Na smetanový krém dáme opět trochu citronového krému, další maliny a završíme to smetanovým krémem. Můžeme dozdobit lístky máty a navrch přijdou hoblinky z čokolády.
Na suché pánvi opražíme semínka. Do salátové mísy dáme balsamikový ocet, olej, šťávu z citronu, špetku soli a pepře, přidáme i nasekaná sušená rajčata a opražená semínka. Přidáme špenát a okurku a promícháme.
Risotto rozdělíme na talíře, posypeme opečenými houbami, petržekou a zbytkem parmazánu a podáváme se salátem.
Žádné komentáře:
Okomentovat