Vloni jsem udělala pokus o plněné perníčky, který se víc než vydařil. Každý, kdo ochutnal, chtěl recept a všichni si je chválili. Tady je tedy recept, který musíte vyzkoušet :-) Perníkové těsto dělám v celé dávce, třetinu si odeberu na plněné perníčky a ze zbylých dvou třetin dělám klasické perníčky. Pokud byste chtěli udělat celou várku plněných, musíte náplň ztrojnásobit.
Přísady
- 400 g hladké mouky
- 250 g celozrnné žitné mouky
- 250 g pískového cukru (dávám moučkový)
- 1 lžička jedlé sody (dávám zarovnanou)
- 1 sášek kypřícího prášku do perníku
- 1 lžička kakaa (kdo chce tmavší, dejte klidně 1 lžíci)
- 1 lžíce koření do perníku
- 4 vejce
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce medu (dávám hodně plné)
- 50 g másla (nebo Hery)
Náplň:
- hrst brusinek – nahrubo nasekat
- hrst rozinek – nahrubo nasekat
- ½ hrsti vlašských ořechů – nahrubo nasekat
- 3 lžíce povidel
Dále:
- rozšlehané vajíčko na potření
- čokoládová poleva na polití
Postup
Smícháme vše sypké, postupně vmícháme vejce.
Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a postupně přikapáváme do
hnětače s těstem.
Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do lednice nejméně přes noc. Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, aby se nám dobře vyvalovalo - stačí i 2 hodiny.
Náplň připravíme smícháním všech surovin.
Vyválíme na placku - na menší tvary tak 3 mm. Kulatým vykrajovátkem si jemně vyznačíme kolečka a doprostřed každého lžičkou dáme trochu náplně. Celé to překryjeme dalším vyváleným plátem, jemně přimáčkneme a vykrojíme kolečka.
Dáváme je na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabudou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 stupňů asi 10 - 15 minut podle velikosti tvarů. Je důležité perníčky nepřepíkat, nejsou potom měkké - chce to hlídat, kdy zavoní a zrůžoví kraje a hned s nimi ven z trouby!!!
Upečené perníčky ihned po vyjmutí z trouby potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou. Necháváme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly.
Po vychladnutí je pocákáme rozehřátou čokoládovou polevou.
Žádné komentáře:
Okomentovat