Recept je ze speciálu časopisu Apetit Světové dezerty. Nejedná se o klasický páj, ale je vylepšený o ovesné vločky. Já jsem jablka nakrájela na dost velké kousky, takže se mi hůř krájel.
Přísady
- 190 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
Náplň:
- 1,3 kg jablek
- 100 g cukru (dala jsem méně)
- 100 g rozinek (vynechala jsem)
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky nového koření (vynechala jsem)
- špetka muškátového oříšku (vynechala jsem)
- 1 lžíce citronové šťávy
Na drobenku:
- 80 g másla
- 80 g přírodního cukru
- 100 g ovesných vloček
Postup
V robotu rozmixujte mouku, máslo, cukr a sůl
na drobenku. Přidejte 2 lžíce ledové vody (dala jsem 3) - těsto by se
po zmáčknutí mělo začít spojovat. Těsto vytvarujte do kola o síle 2,5
cm, zabalte ho a dejte do chladničky na 1 hodinu odpočinout. (já jsem
namačkala hned těsto do formy a tu pak dala do ledničky)
Jablka nakrájejte na kostičky a promíchejte se zbývajícími přísadami na náplň. Promíchejte přísady na drobenku.
Náplň rozprostřete na těsto, posypte drobenkou a pečte v předehářté troubě na 180 stupňů - nejdříve 30 minut přikryté alobalem, poté ještě 25-30 minut bez alobalu.
Koláč jsem dnes vyzkoušela a všem chutnal už nám zbývá jen půlka a brzy určitě upeču znovu :-)
OdpovědětVymazatDobrý večer Veroniko,
Vymazatděkuji za komentář, jsem ráda, že měl páj u vás úspěch.
Zuzka