Jedno z našich oblíbených jídel od Jamieho Olivera, které vařím pravidelně, je z kuchařky 30 minut v kuchyni.
Přísady
- 700 g malých brambor s červenou slupkou, příp. překrájených
- čerstvý rozmarýn
- 2 bobkové listy
- 4 až 5 stroužků česneku, prolisovaných
- olivový olej
- sůl
Špenát:
- svazek jarní cibulky, nakrájené
- 2 až 3 stroužky česneku
- olivový olej nebo máslo
- 400 g baby špenátu (příp. mraženého listového špenátu)
- 100 ml smetany
- 25 g parmazánu
- sůl
Kuře:
- 4x 180 g kuřecích prsou
- sušené oregano
- sůl
- sladká paprika
- čerstvý rozmarýn
- olivový olej
- 4 plátky slaniny
- 300 g keříčkových rajčátek
Nápoj:
- 400 g mražených jahod
- několik lístků čerstvé máty
- 1/2 citronu
- hnědý cukr podle chuti
- voda
Postup
Brabory uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté je slijeme a necháme odpařit.
Kuře posypeme kořením a na oleji opečeme z obou stran dozlatova. Kolem kuřete dáme rozmarýn. Maso přesuneme do pekáčku, na něj rozložíme slaninu a kolem dáme rajčátka. Pečeme v troubě vyhřáté na 210 stupňů cca čtvrt hodiny.
Do pánve po kuřeti přidáme olej, bobkový list a rozmarýn a vsypeme uvařené brambory a prolisovaná česnek. Pokličkou, která je menší než pánev, pořádně přimáčkneme brambory, aby se rozmáčkly. Necháme opékat, průběžně promícháváme a přitlačujeme pokličkou.
Na oleji nebo másle opečeme cibulku, přidáme špenát, osolíme a necháme povadnout (nebo u mraženého povolit). Přidáme česnek a po opečení zalijeme smetanou. Povaříme a vmícháme parmazán.
Jahody rozmixujeme spolu s vodou, citronovou šťávou a cukrem dle chuti. Přelijeme do džbánu a přidáme lístky máty.
Názor mlsala:
OdpovědětVymazatMoc mi chutnalo spojení chutí - rajčata dodaly masu šťavnatou nakyslost, smetana zjemnila špenát, křupavé kůrky z brambor se při dotyku rozplývaly na jazyku a k tomu voňavá jahodová citronáda.
Mňam.