Tenhle recept vznikl vlastně jako zjednodušení lineckých koláčků, které dělávala moje babička. Přípravu jsem si usnadnila tak, že jsem místo vykrajování koláčků upekla jednu velkou placku. A jako vždy poslední dobou jsem měla velkého malého pomocníčka a ochutnávače :-)
Přísady
- 350 g hladké mouky
- 85 g moučkového cukru
- 100 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- trocha rumu (lze vynechat)
- trochla mléka dle potřeby (cca 3 lžíce)
Náplň:
- 3/4 kg tvarohu (dávám ve vaničce)
- 1 vanilkový cukr
- krupicový cukr podle chuti
- 2 vejce
- 1/2 pudinkového prášku (vanilkový)
- strouhaná citronová kůra (nemusí být)
Dále:
- bílek na potření (co zbyl z těsta)
- rozinky nebo džem na ozdobu (místo džemu jsem dala mražené maliny)
- cca 50 g rozehřátého másla
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr
Postup
Vejce, cukr a máslo utřeme, přidáme mouku s práškem do pečiva, podle potřeby mléko a rum a vypracujeme nelepivé těsto.
Vyválíme ho na tloušťku cca 1/2 cm a dáme na plech (část vyválení jsem dělala na pracovní desce a těsto pak doválela přímo na pečícím papíru, s kterým jsem ho pak snadno přenesla na plech).
Vyválíme ho na tloušťku cca 1/2 cm a dáme na plech (část vyválení jsem dělala na pracovní desce a těsto pak doválela přímo na pečícím papíru, s kterým jsem ho pak snadno přenesla na plech).
Připravíme si náplň - smícháme tvaroh s cukrem, vejci a pudinkovým práškem. Pokud máme, přidáme citronovou kůru a dobře vše promícháme. Okraje potřeme bílkem a po celé ploše rozetřeme tvarohovou náplň. Na povrch naskládáme rozinky nebo trošku džemu.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny. Ještě horké potřeme (mašlovačkou) rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat