Koláč získal jméno podle těsta, které se po uhnětení dá do mrazáku a poté se do formy strouhá. Odpadá tak pracné válení a nemusíme se bát, že těsto nevystačí. Uvedné množství je na malý pekáč, pokud upečete koláč pouze v malé kulaté dortové formě, vystačíte si s polovičním množstvím.
Přísady
- 360 g hladké mouky
- 240 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 3 žloutky
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 tvarohy ve vaničce
- 1 zakysaná smetana
- 3 bílky vyšlehané do sněhu
- 2 vanilkové cukry
- cukr dle potřeby
- ovoce (borůvky, ostružiny, jablka)
- příp. skořice
Postup
Vypracujeme hladké těsto, které vložíme asi na půl hodiny do mrazáku, aby šlo strouhat. Mezitím připravíme tvarohovou náplň.
Do formy nastrouháme dvě třetiny těsta, na něj dáme tvarohovou náplň, poklademe ovocem a nahoru nastrouháme zbylou třetinu těsta.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů necelou hodinu, ke konci teplotu mírně snížíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat