Pokud vás už omrzely klasické perníčky, vyzkoušejte tyhle plněné. Použít můžete i svůj osvědčený perníkový recept. Navíc plněnou variantu doporučuji i jako záchranu tvrdých perníků, protože promazáním určitě změknou :-)
Přísady
- 400 g hladké mouky
- 250 g celozrnné žitné mouky (lze použít i žitná chlebová)
- 250 g moučkového cukru
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- 1 sášek kypřícího prášku do perníku
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce koření do perníku
- 4 vejce
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce medu (dávám hodně plné)
- 50 g másla
- švestková povidla (příp. džem)
- čokoládová poleva
Postup
Smícháme vše sypké, postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme
máslo a med a postupně přikapáváme do hnětače s těstem. Pokud je hmota
spíš řidší, tak podle potřeby dosypeme hladkou mouku, až je těsto
nelepivé.
Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do lednice nejméně přes noc. Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, aby se nám dobře vyvalovalo - stačí i 2 hodiny.
Těsto rozdělíme na 3 díly. Každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku - na menší tvary tak 3 mm, na větší tak 4 - 5 mm. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabudou a pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 stupňů asi 5 - 8 minut podle velikosti tvarů. Je důležité perníčky nepřepíkat, nejsou potom měkké - chce to hlídat, kdy zavoní a zrůžoví kraje a hned s nimi ven z trouby!!!
Upečené perníčky necháváme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly.
Vždy dva perníčky spojíme k sobě švestkovými povidly a potvrch potřeme čokoládovou polevou. Tyto perníčky se nemusí nechávat odležet.
Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do lednice nejméně přes noc. Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, aby se nám dobře vyvalovalo - stačí i 2 hodiny.
Těsto rozdělíme na 3 díly. Každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku - na menší tvary tak 3 mm, na větší tak 4 - 5 mm. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabudou a pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 stupňů asi 5 - 8 minut podle velikosti tvarů. Je důležité perníčky nepřepíkat, nejsou potom měkké - chce to hlídat, kdy zavoní a zrůžoví kraje a hned s nimi ven z trouby!!!
Upečené perníčky necháváme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly.
Vždy dva perníčky spojíme k sobě švestkovými povidly a potvrch potřeme čokoládovou polevou. Tyto perníčky se nemusí nechávat odležet.
Žádné komentáře:
Okomentovat