Hledáte snadný recept s minimem surovin? Jste na správném místě, stačí vám pouhé 3 suroviny na těsto. Zaručuji vám, že si pochutnáte. Jako náplň použijte hustou zavařeninu, já jsem měla řidší, tak mi bohužel trochu vytekla.
Přísady
- 250 g másla
- 250 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- hustý džem na plnění (dala jsem broskvový a třešňový)
- příp. žloutek s trochou mléka na potření (vynechala jsem)
- moučkový cukr na posypání
Postup
Máslo a tvaroh si včas vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Spolu s moukou pak rukama uhněťte těsto. Nelekejte se jeho lepivosti, dejte ho do sáčku a ztuhnout do lednice (např. přes noc).
Ztuhlé těsto vyválejte na pomoučené ploše a rádýlkem nařežte na čtverce. Lžičkou poklaďte zavařeninou, přeložte a okraje zatlačte vidličkou, ať vám náplň nevyteče. Povrch můžete potřít žloutkem rozšlehaným s trochou mléka, není to ale nutné (já jsem vajíčko vynechala).
Pečte na pečícím papíře ve vyhřáté troubě na horkovzduch 180 stupňů asi čtvrt hodiny.
Po vytažení z trouby šátečky pocukrujte, můžete je podávat ještě vlažné nebo vystydlé.
Dělám podobné těsto (a z něj šátečky, záviny slané i sladké), ale másla dávám jen třetinu oproti receptu (80 g) a stačí to. I když tato "plnotučná" verze bude jistě chutnat líp :)
OdpovědětVymazat