Následující recept rozhodně nepatří mezi lehčí jídla, zato je neskutečně návykový :-) Recept na tyto skvělé taštičky je z kuchařky Deník Dity P. Hotové taštičky můžete sypat opraženou strouhankou na másle (jako já) nebo strouhaným perníkem. Skvělé budou ale i posypané mletým mákem.
Přísady
- 250 g hrubé mouky + mouka na vál
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli + do vody na vaření
- 1 vejce
- 200 g plnotučného tvarohu (nejlépe v kostce) - měla jsem vaničkový, tak jsem ho na ráno dala vykapat na cedník
- 50–100 g másla, změklého (lze vynechat, správnou konzistenci těsta můžeme doladit trochou mléka)
- 100 g povidel
- 200 g perníku, nastrouhaného (místo perníku jsem sypala strouhankou opraženou na másle)
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
Postup
Do mísy nasypu mouku, promíchám ji s kypřicím práškem a solí, přidám
vejce, tvaroh a vše spojím do těsta. Do něj pak na pomoučněném válu
zapracovávám po částech máslo. Těsto bude krásně hladké a tvárné.
Do velkého hrnce dám vařit vodu a trochu ji osolím. Mezitím si udělám taštičky. Rozválím těsto asi na ½ cm silnou placku a rozkrájím ji na čtverečky. Na každý čtvereček dám lžičkou trochu povidel, přehnu ho tak, aby vznikl obdélníček. Okraje pečlivě zmáčknu prsty. Dávám pozor, aby povidla nikde nevytékala a při vaření se k nim nedostala voda.
Naplněné taštičky naházím do vroucí vody a 5–7 minut vařím. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové.
Uvařené taštičky vyndám děrovanou
naběračkou a rozdělím je na talíře. Nakonec je posypu perníkem,
pocukruju a přeliju máslem.
Žádné komentáře:
Okomentovat