Máte rádi květákové placičky, ale rozpadají se vám nebo vás nebaví je smažit? Udělejte květákový nákyp a možná budete nadšeni jako já. Příště ho můžete zkusit udělat např. bez šunky nebo přidat osmaženou cibulku. Chutná dobře i vychlazený nebo si jej udělejte jako hlavní chod s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Přísady
- 1 květák, rozebraný na růžičky
- 150 g kvalitní šunky, nakrájené na kostičky
- 120 - 150 g strouhaného sýra (např. gouda)
- 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 1 stroužek česneku (lze vynechat)
- necelá lžička majoránky
- sůl, pepř
- máslo na vymazání formy
Postup
Růžičky květáku povaříme v osolené vodě do poloměkka. Slijeme ho a nechápe trochu zchladnout.
Ke květáku přidáme nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, žloutky, česnek, majoránku a jen slabě osolíme a opepříme (šunka a sýr jsou dost slané). Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme květákové směsi.
Zapékací mísu vymažeme máslem a květákovou hmotu do ní přendáme.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme dozlatova asi půl až tři čtvrtě hodiny.
Žádné komentáře:
Okomentovat