Kynuté pečivo je moje oblíbené, takže když jsem tyhle nadýchané kynuté kousky na internetu uviděla (vune-chleba.cz), věděla jsem, že je určitě brzy upeču. Původní recept je s tvarohem a rozinkami nebo s makovou náplní. Já jsem udělala polovinu pouze tvarohovou a druhou tvarohovou plus povidla. Těsto je heboučké a i když v něm není tolik tuku, je moc dobré i druhý den (to je nejspíš díky zakysané smetaně). Těsto je prý skvělé i na jakýkoliv štrúdl nebo rychlou pizzu (pokud ponecháte jen pouhou lžičku cukru do kvásku a přidáte sůl) či jiný moučník. Naplnit se dá ledasčím, jak nasladko, tak naslano.
Přísady
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 75 g cukru
- 1/2 lžičky soli
- 180 - 200 ml vlahého mléka
- 100 g zakysané smetany (příp. hodně tučného jogurtu), pokojové teploty
- 75 g másla, rozpuštěného
- 1/2 kostky droždí (nebo sušené dle návodu na sáčku)
- 1 žloutek (bílek použijeme na potření)
- plátky mandlí na posypání
Náplň:
- 500 g polotučného nebo tučného tvarohu, hustého
- 60 g cukru nebo podle chuti
- 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
- trochu švestkových povidel, chcete-li
- příp. 50 g rozinek namočených v rumu (v tom případě dejte víc pudinkového prášku) nebo čokoládové pecičky
Postup
Do hrnečku dáme zakysanou smetanu (nebo jogurt) a většinu ohřátého mléka (trochu si nechte stranou), lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme cca 15 minut vykvasit.
Do mísy dáme mouky, cukr, sůl, žloutek a vzešlý kvásek. Vše chvíli promícháme a poté přidáme vlahé rozpuštěné máslo (pozor, nesmí být horké) a podle potřeby i stranou nechané mléko nebo naopak můžeme zahustit trochou mouky. Těsto dobře propracujeme (nejlépe v robotu), hněteme asi 10 minut, výsledné těsto není řídké ani husté, je hladké a nelepí.
Máme teď dvě možnosti, těsto posypat trochou mouky, přikrýt utěrkou a nechat na teplém místě cca půl hodiny vykynout. Nebo můžete ihned vyválet a nenechat ho kynout. Když máte čas, doporučuji ho vykynout nechat.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny. Vyválíme na obdélník, celý potřeme náplní (smícháme tvaroh, cukr a pudinkový prášek). Podle chuti můžeme přidat po lžících i povidla nebo posypat rozinkami nebo čokoládou. Plát svineme jako roládu nebo závin. Nožem rozřízneme vždy na polovinu, až z celého kusu máme 8 dílků. To samé uděláme i s druhou polovinou těsta, takže budeme mít 16 kusů.
Roládky přemístíme na plechy vyloženém papírem na pečení a pod utěrkou necháme čtvrt až půl hodiny kynout. Poté je potřeme rozšlehaným bílkem, co zbyl z těsta a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 až 20 minut, dokud nezezlátnou.
Žádné komentáře:
Okomentovat