Nemáte droždí a přesto si chcete pochutnat na nadýchaných lívancích? Vyzkoušejte kefírové, určitě nebudete zklamaní. Místo kefíru klidně použijte acidofilní mléko jako já. Na lívanečky dejte, co máte rádi. My jsme je měli s borůvkovým džemem, zakysanou smetanou, skořicí a čerstvými jahodami.
Přísady
- 250 ml kefíru nebo acidofilního mléka
- 1 malé vejce
- 20 až 30 g cukru
- špetka soli
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžičky (zarovnané) jedlé sody
- máslo na smažení
- k podávání podle chuti - džem, ovoce, zakysaná smetana, jogurt, skořice, javorový sirup
Postup
Do mísy dáme kefír, vejce, cukr, sůl, hladkou mouku a sodu a vše rozmícháme do hladké hmoty. Pokud je těsto moc husté, přidáme trochu mléka na zředění.
Na pánev dáme plátek másla a lžící děláme lívanečky (stačí vždy 1 až 2 lžíce těsta, lívanečky nabydou). Když se utvoří bublinky, lívanečky obrátíme a osmažíme i z druhé strany dozlatova.
Na talířích zdobíme podle chuti, výborná je kombinace borůvkového džemu, zakysané smetany a skořice.
Žádné komentáře:
Okomentovat