Jedním slovem: geniální. Tyhle rohlíky musíte zkusit. Jsou výborné, měkké, a to i přesto, že kynou jen chvilku, než se rozpálí trouba. Samotné těsto se kynout ani nenechá. Rychlejší rohlíky jsem nikdy nepekla. Udělejte si je buď rovné nebo zahnuté a doporučuji alespoň část posypte nastrouhaným sýrem, o ty se doma poperete :-)
Přísady (na 12 ks rohlíků)
- 250 ml vody
- 25 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 450 g hladké mouky
- 30 g sádla nebo másla, rozpuštěné
- 1 lžička soli
- 1 vajíčko, rozkvedlané s 1 lžičkou vody na potření
- příp. strouhaný sýr na posypání
Postup
Do hrnku s teplou (ne horkou) vodou rozdrobíme droždí, zamícháme s lžičkou cukru, poprášíme lžící hladké mouky a necháme 10-15 minut vzejít.
Mezitím si do mísy odvážíme mouku, po okrajích osolíme, přidáme sádlo nebo máslo a uprostřed uděláme důlek. Nakonec přidáme vzešlý kvásek a řádně vymísíme v těsto - nejlépe pomocí robota, ale jde to i ručně.
Těsto nenecháváme kynout! Rovnou ho rozdělíme na 3 koule, zploštíme je a každou rozkrojíme do kříže na 4 stejné díly. Každý dílek ve tvaru trojúhelníku válečkem vyválíme do všech 3 cípů, aby zůstal přibližný placatý trojúhelník. Od základny srolujeme jako úzkou utaženou roládku do tvaru rohlíku.
Rohlíky dáme na 2 plechy vyložené papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólii a zapneme troubu na 220 stupňů. Jakmile je trouba rozehřátá (za cca 15-20 minut), potřeme rohlíky rozkvedlaným vajíčkem, příp. posypeme sýrem nebo semínky.
Pečeme cca 10 minut, až budou dozlatova, nenechávejte déle, byly by tvrdé. Takto budou krásně křehké na povrchu a jemné uvnitř.
Tak dnes poprvé upečeny a jsou skvělé. S těstem se skvěle pracuje, rohlíků jsem měla stejně jako Vy. Musela jsem jen trochu déle péci, ale každá trouba je jiná, to je jasné. V každém případě MOC děkuji. Martina R.
OdpovědětVymazatDobrý den Martino, jsem ráda, že se rohlíky povedly :-) Je to tak, každá trouba opravdu peče jinak, tak je potřeba to trošku přizpůsobit.
VymazatZuzka