Perník má u nás vždy úspěch. Už léta mám svůj osvědčený recept, ale tentokrát mne zaujal kefírový perník od milluji.cz, který sliboval vláčnost. A opravdu, je vláčný a výborný.
Přísady
- 300 g polohrubé pšeničné mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky (příp. použijte klasickou hladkou nebo polohrubou)
- 90 g krupicového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g medu
- 500 g kefíru (příp. acidofilního mléka)
- 100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 1 vejce
Postup
Smíchejte všechny sypké suroviny a poté přidejte i ostatní a všechno dobře promíchejte.
Hluboký plech (použila jsem menší cca 20x30 cm, ale klidně dejte klasickou velikost, jen nebude perník tak vysoký jako na fotce) vyložíme papírem na pečení a rozetřeme těsto.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.
Můžete ho podávat samotný nebo ho ještě vylepšit džemem, polít čokoládou nebo přidat kopeček ušlehané šlehačky.
Žádné komentáře:
Okomentovat