Stačí pár surovin a vykouzlíte velkou dobrotu. Tyhle rohlíčky jsou toho důkazem. V těstě opravdu není žádný cukr, sladká je náplň (ať už použijete borůvkový či jiný džem nebo švestková povidla) a po upečení můžete rohlíčky poprášit moučkovým cukrem.
Přísady
- 180 g mrkve, jemně nastrouhané (cca 2 větší mrkve)
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1/2 lžičky skořice
- strouhaná citronová nebo pomerančová kůra
- malinká špetka soli
- 150 g másla
- 300 až 320 g mouky
- borůvkový džem nebo povidla na naplnění
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup
Do mísy nastrouháme mrkev, přidáme sůl, skořici, strouhanou kůru, bílý jogurt, studené máslo (pokrájené na plátky) a 300 g mouky. Rukama uhněteme těsto (pokud je hodně lepivé, dosypeme mouku), které zabalíme a dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Odleželé těsto rozdělíme na 4 části a na pomoučeném vále vyválíme postupně 4 kola, které rozkrájíme rádýlkem na 8 dílků. Po obvodu dáme na každou výseč lžičku povidel nebo džemu a smotáme do rohlíčků. Dáváme je s mírnými rozestupy na plech vyložený pečícím papírem (vyjde na 2 plechy). Rohlíčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem.
Rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi čtvrt hodiny, dokud nezezlátnou.
Po upečení je můžeme posypat moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat