Nejlepší domácí pizza, která se mi povedla! Za recept vděčím mamachef.cz. Obložení dejte podle své chuti, tentokrát jsem dala mozzarellu a trochu šunky, příště vyzkouším i jiné varianty. Z uvedeného množství jsou 2 pizzy na klasický plech.
Přísady
- 250 ml vlažné vody
- 15 g čerstvého droždí
- 5 g cukru
- 10 g soli
- 20 g olivového oleje
- 500 g hladké mouky
- příp. krupice nebo hrubá mouka na podsypání
Sugo na potření:
- 250 g drcených rajčat (lze nahradit rajčatovým protlakem, naředěným)
- 1 lžička sušených italských bylinek (nebo oregano + bazalka)
- malý stroužek česneku
- sůl
Postup
Do mísy dáme mouku a sůl, v menší misce smícháme vlažnou vodu s droždím, cukrem a olejem a tuto tekutinu vlijeme do mouky. Vypracujeme hladké, pružné těsto (podle potřeby přidáme trochu vody nebo mouky), v robotu necháme míchat cca 10 minut. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Troubu rozpálíme, co to jde, klidně na 280 stupňů a necháme v troubě rozpálit i samotný plech.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny (nebo na třetiny, pokud chceme mít kulaté pizzy) a vyválíme nebo vytáhneme na velkou a velmi tenkou placku (používám kombinaci obojího :-)) a potřeme rajčatovým sugem a obložíme podle chuti - např. šunkou a mozzarellou.
Na horký plech opatrně pizzu přeneseme (přesouvám ji i s papírem na pečení) a pečeme cca 10 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat