Recept jsem našla ve starším vydání časopisu Apetit a je původně od Lucie Knyové. Šneky mne zaujali hned, jak jsem je uviděla, kynuté těsto mám moc ráda, ale zajímala mne náplň - místo obvyklé tvarohové je použit vanilkový pudink.
Přísady
- 25 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka, vlažného
- 70 g krupicového cukru
- 350 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 2 lžíce rozpuštěného másla + 1 až 2 lžíce na potření
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- velká špetka soli
- bílek na potření
Náplň:
- 450 ml mléka
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 až 2 lžíce cukru
- cca 350 g malin nebo borůvek (mražené necháme povolit)
Postup
V ohřátém mléce necháme spolu s lžící cukru vzejít z rozdrobeného droždí kvásek. Do mísy odvážíme mouky, cukr, přidáme sůl, žloutky, máslo a olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme kynuté těsto, které podle potřeby můžeme zahustit trochou mouky. Když je těsto soudržné a nelepí se, přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (cca hodinu až hodinu a půl).
Mezitím si uvaříme z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink. Za občasného míchání (aby se neutvořil škraloup) ho necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník o tloušťce cca půl centimetru, potřeme ho rovnoměrně pudinkem a posypeme ovocem (pokud nemáme čerstvé ale mražené, necháme ho povolit). Po delší straně stočíme do rolády a nakrájíme na šneky tlusté asi 2 cm (nejlépe to půjde nití jako krájíme knedlíky).
Šneky pokládáme na plech vyložený papírem v dostatečných rozestupech a necháme na plechu čtvrt hodiny dokynout. Poté je potřeme bílkem a v troubě předehřáté na 170 stupňů cca 20 až 25 minut dozlatova.
Po upečení šneky potřeme rozehřátým máslem.
Žádné komentáře:
Okomentovat