Drobenkové koláče s vysokou vrstvou tvarohu máme rádi, takže jsem už po přečtení receptu tušila, že nám bude chutnat. A taky že ano, je výborný. Pokud máte ořechy, neváhejte a pusťte se do něj! Původní recept je z webu snědeno.cz a je úplně bez mouky, ale neměla jsem tolik ořechů, tak jsem část nahradila celozrnnou moukou. Pokud chcete, udělejte ho klidně bez mouky, jen s více ořechy. A pokud máte rádi jablka, zkuste někdy přidat nastrouhaná na tvarohovou náplň.
Přísady
Na těsto:- 100 g ovesných vloček
- 70 g vlašských ořechů
- 70 g celozrnné špaldové mouky (můžete dát místo ní ořechy)
- 70 g másla
- 1/4 lžičky skořice
- 40 g třtinového cukru
Na náplň
- 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 200 g zakysané smetany
- 60 ml mléka
- 50 g cukru nebo podle chuti
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 1 vejce nebo 1 bílek
Postup
Ořechy rozsekáme v elektrickém sekáčku nebo podrtíme v mixéru. Přidáme vločky, cukr, skořici a máslo, a ještě "protočíme", aby se vše propojilo v drobenku.
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a na dno rozprostřeme větší polovinu drobenky.
Tvaroh spolu se zakysanou smetanou, cukrem, vajíčkem (nebo bílkem) a mléko smíchané s pudinkovým práškem rozmícháme do hladkého krému. Nalijeme ho na drobenku ve formě, uhladíme a navrch posypeme zbytek drobenky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 3/4 hodiny, až je povrch zlatavý a voní.
Žádné komentáře:
Okomentovat