Není tajemstvím, že máme rádi tvarohové dezerty. Ani tento není výjimkou, protože z tvarohu je vlastně celé těsto. Skvěle se hodí na svačinu pro školáky, protože nedrobí a není v něm ani přespříliš cukru. Jako doplnění můžete k tvarožníku podávat povařené bobulové ovoce s cukrem, příp. i s kopečkem šlehačky.
Informace
03/12/2020
Mramorový tvarožník
Není tajemstvím, že máme rádi tvarohové dezerty. Ani tento není výjimkou, protože z tvarohu je vlastně celé těsto. Skvěle se hodí na svačinu pro školáky, protože nedrobí a není v něm ani přespříliš cukru. Jako doplnění můžete k tvarožníku podávat povařené bobulové ovoce s cukrem, příp. i s kopečkem šlehačky.
24/11/2020
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovku zná ze svého dětství nejspíš každý, ale ne každý ji má rád. Ze školních jídelen ji známe většinou jako rozbředlé cosi, kde musíte jablíčka hledat lupou. Přiznám se, že mám žemlovku hodně ráda, jak teplou, tak studenou. Dávám do ní vždy hodně jablek a někdy přidávám doprostřed vrstvu tvarohu. Přesto je moje verze spíše odlehčená, máslo a větší množství cukru v ní nehledejte, většinou sladím pouze tvaroh, jablka jsou často sladká sama dost sama o sobě.
10/10/2020
Tvarohový koláč s ořechovou drobenkou
Drobenkové koláče s vysokou vrstvou tvarohu máme rádi, takže jsem už po přečtení receptu tušila, že nám bude chutnat. A taky že ano, je výborný. Pokud máte ořechy, neváhejte a pusťte se do něj! Původní recept je z webu snědeno.cz a je úplně bez mouky, ale neměla jsem tolik ořechů, tak jsem část nahradila celozrnnou moukou. Pokud chcete, udělejte ho klidně bez mouky, jen s více ořechy. A pokud máte rádi jablka, zkuste někdy přidat nastrouhaná na tvarohovou náplň.
30/09/2020
25/09/2020
24/09/2020
22/09/2020
21/09/2020
19/09/2020
Mrkvové řezy s polevou
Tyhle řezy se povedly, zařazujeme je mezi oblíbené! Není to žádná dusivá buchta, ale vláčné řezy, které jsou i trochu zdravější - v těstě je mrkev a jablko a celozrnná špaldová mouka. Poleva není čokoláda, ale máslo s kakaem a cukrem. Těsto jsem měla trochu řidší, příště přisypu mouku (záleží na šťavnatosti mrkve a jablka i na velikosti vajec).
14/09/2020
13/09/2020
05/08/2020
22/07/2020
30/06/2020
14/06/2020
Rebarborová galetka
Sezóna rebarbory je krátká, může se sklízet jen asi do poloviny června, poté už je v ní moc kyseliny šťavelové. Letos jsme ji stihli díky našim přátelům, kterým roste na zahradě, a při včerejší návštěvě jsme jí dostali s sebou domů. Z části jsem dnes upekla galetku a ze zbytku uvařím džem, ať si jí můžeme vychutnat co nejdéle.
12/06/2020
30/05/2020
28/05/2020
26/05/2020
Tvarohový závin
Pokud si chcete tvarohový závin upéct, potřebujete 3 vaničky tvarohu, dvě jsou do náplně a jedna přijde do těsta. Těsto je jako na prezidentské šátečky, které už tu na blogu jsou dokonce ve dvou variantách (s 250 g másla a méně tučná verze se 75 g másla). Dávala jsem mražené borůvky, ale zkusit můžete i jiné ovoce - ostružiny, višně, meruňky, švestky, ale i jahody nebo maliny.
14/05/2020
06/05/2020
03/05/2020
Domácí zmrzlina stracciatella
První letošní domácí zmrzlina. V aktuálním čísle časopisu Apetit jsem objevila recept na domácí stracciatellu bez vajíček, je pouze z mléka a smetany. U domácí zmrzliny je skvělé, že víte, co do ní dáte a přizpůsobíte si její sladkost. Oproti receptu jsem ubrala trochu cukru a místo tmavé čokolády (kterou jsem neměla) jsem dala mléčnou.
02/05/2020
Citrónová bábovka s jogurtem
01/05/2020
Kuře v krémové omáčce se sušenými rajčaty
18/04/2020
17/04/2020
Rychlé zjednodušené rohlíky
Jedním slovem: geniální. Tyhle rohlíky musíte zkusit. Jsou výborné, měkké, a to i přesto, že kynou jen chvilku, než se rozpálí trouba. Samotné těsto se kynout ani nenechá. Rychlejší rohlíky jsem nikdy nepekla. Udělejte si je buď rovné nebo zahnuté a doporučuji alespoň část posypte nastrouhaným sýrem, o ty se doma poperete :-)
15/04/2020
03/04/2020
02/04/2020
Ricottové špagety s česnekovou strouhankou
Při tomto receptu jsem musela trochu zaimprovizovat. Ricotty jsem měla pouze 250 g, tak jsem k ní přidala jedno malé balení gervais a špaget uvařila jen 3/4 balíčku. Neměli jsme doma ani hladkolistou petržel, tak jsem dala čerstvou bazalku a na talířích jsme si pak těstoviny posypali navíc ještě trochou parmazánu, protože jsem zapomněla omáčku osolit :-) Ale i přesto to bylo výborné jídlo, které určitě zopakujeme.
01/04/2020
31/03/2020
29/03/2020
28/03/2020
16/03/2020
06/03/2020
05/03/2020
Tvarohové kynuté roládky
Kynuté pečivo je moje oblíbené, takže když jsem tyhle nadýchané kynuté kousky na internetu uviděla (vune-chleba.cz), věděla jsem, že je určitě brzy upeču. Původní recept je s tvarohem a rozinkami nebo s makovou náplní. Já jsem udělala polovinu pouze tvarohovou a druhou tvarohovou plus povidla. Těsto je heboučké a i když v něm není tolik tuku, je moc dobré i druhý den (to je nejspíš díky zakysané smetaně). Těsto je prý skvělé i na jakýkoliv štrúdl nebo rychlou pizzu (pokud ponecháte jen pouhou lžičku cukru do kvásku a přidáte sůl) či jiný moučník. Naplnit se dá ledasčím, jak nasladko, tak naslano.
02/03/2020
Zapečené těstoviny v sýrové omáčce
Doufám, že vás neodradí narychlo cvaknutá fotka, tyhle zapečené těstoviny jsou totiž velká dobrota. Dělala jsem je podle Takové normální kuchařky od Pohlreicha a rozhodně jsem je nevařila naposledy. Sýr jsem použila eidam, ale omáčka se mi nepovedla udělat úplně dohladka (chuti to neublížilo), příště zkusím sýr podle receptu.
01/03/2020
28/02/2020
Mrkvový dort
Nevím, proč jsem mrkvový dort pekla až dnes. Chutná celé naší rodině, ale ještě mě nenapadlo upéci si ho doma. Udělala jsem (jak je mým zvykem) trochu odlehčenou verzi. Ubrala jsem cukr v těstě a v krému cukr není vůbec, pouze med. Ozdobit dort pak můžete podle chuti - pouze ořechy nebo ovocem nebo i jen posypat skořicí.
27/02/2020
Vláčné rohlíky
Nemáte doma pečivo a nechce se vám jít do obchodu? Upečte si vlastní. Není to tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Výsledkem budou výborné a vláčné rohlíky. Suroviny máte určitě doma, recept funguje skvěle s čerstvým i sušeným droždím. Recept mám původně ze smoothcooking, ale trochu jsem si ho upravila.
24/02/2020
23/02/2020
Rozlítaní kuřecí ptáčci
Určitě znáte španělské ptáčky, neboli omáčku se závitky z hovězího masa, které jsou plněné vajíčkem, uzeninou, okurkou a špekem. Tohle je tak trochu jejich obměna a řekla bych, že velmi zrychlená. Místo hovězího masa kuřecí (náš Davídek hovězí maso nemá moc rád) a místo závitků jen plátky masa a kousky ostatního.
21/02/2020
17/02/2020
12/02/2020
Květákový nákyp
Máte rádi květákové placičky, ale rozpadají se vám nebo vás nebaví je smažit? Udělejte květákový nákyp a možná budete nadšeni jako já. Příště ho můžete zkusit udělat např. bez šunky nebo přidat osmaženou cibulku. Chutná dobře i vychlazený nebo si jej udělejte jako hlavní chod s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
26/01/2020
24/01/2020
21/01/2020
19/01/2020
Pečený medový losos s citrónem
Narychlo focené, ale moc dobré! Nedávno Vojta koupil velké balení citrónů a v Albertu měli akci na čerstvého lososa, takže se recept z Takové normální kuchařky přesně hodil :-) Po upečení se má posypat nakrájenou čerstvou pažitkou, kterou jsem bohužel neměla, ale skvěle posloužila nať z jarní cibulky.