Jedna z nejčastějších úprav lososa u nás. Máme ji tak rádi, že pečeného lososa se zeleninou máme každoročně jako štědrovečerní večeři. Na fotce je množství pro 2 osoby, ale recept uvádím klasicky pro 4 osoby.
Přísady
- 4 malé červené řepy, nakrájené na silnější plátky
- 6 mrkví, podélně přepůlených
- 6 brambor, nakrájené na měsíčky
- sůl, pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 4x 150 g filet z lososa s kůží
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
Na dip:
- 2 lžíce strouhaného křenu
- 150 ml husté zakysané smetany
- 1 lžíce jablečného octa (dala jsem červený vinný)
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- sůl, pepř
Postup
Troubu předehřejeme na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180 stupňů.
Zeleninu osolíme a promícháme s olejem, rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 30 minut.
Lososa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí (pro malé děti hořčici vynechávám). Přidáme ho k zelenině a pečeme dalších 10 minut.
V malé misce promícháme křen, smetanu, ocet a kopr a podle chuti osolíme a opepříme. Dip podáváme k pečené zelenině a filetům z lososa.
Žádné komentáře:
Okomentovat