Drobenkové koláče peču moc ráda, jsou rychle hotové a drobenkové těsto je po upečení trochu jako sušenka a to většinou všem chutná. S kakaem a perníkovým kořením jsem ho zkoušela poprvé a v kombinaci s tvarohem a hruškami je výsledek skvělý. Recept je od Markéty v troubě. Na jejích receptech mám moc ráda, že je nemívá přeslazené a často jsou odlehčené.
Přísady
Těsto:- 250 g hladké mouky (polovinu jsem dala celozrnnou špaldovou)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkové koření
- 2 lžíce kakaa
- 110 g třtinového cukru (dala jsem jen 90 g)
- 160 g másla
Náplň:
- 1 tvaroh ve vaničce
- 1 zakysaná smetana
- 150 g bílého jogurtu
- 2 lžíce medu
- půl sáčku vanilkového pudinku
- 3 velké hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- mletá skořice
Postup
V misce smícháme sypké suroviny na korpus, tedy mouku, cukr, kypřicí prášek, perníkové koření a kakao. Po promíchání přidáme na kostky nakrájené studené máslo a prsty tvoříme drobenku. Nesnažíme se vytvořit kompaktní těsto, ale opravdu jen misku jemné drobenky.
Koláčovou nebo velkou dortovou formu vymažeme máslem (nebo vyložíme pečícím papírem) a tři čtvrtiny množství drobenky do ní vysypeme. Dlaní lehce přitlačíme na dno.
V jiné misce si smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, bílý jogurt, půl balení vanilkového pudingu (jen nasypat ze sáčku, nevařit) a med. Po promíchání vylijeme na připravený korpus.
Hrušky oloupeme a nakrájíme na měsíčky, cca 3 mm vysoké a naskládáme lehce na tvarohovou náplň. Hrušky poprášíme mletou skořicí.
Nahoru nasypeme zbylou drobenku a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175° cca 35 minut. Po upečení bude koláč pod krustou ještě neztuhlý, ale po vychladnutí zatuhne a půjde krásně krájet.
Žádné komentáře:
Okomentovat