Skvělá variabilní vláčná buchta. Ať už s perníkovým kořením nebo bez něj (klidně jen se skořicí), na plechu, v bábovkové formě nebo v muffinkách či medvídkách. Jíst můžete jen tak, posypat moučkovým cukrem, polít čokoládovou polevou (klidně i z bílé čokolády) a posypat např. kokosem, skvělý je i s kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky.
Přísady
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky (nebo jen klasické hladké)
- 1/2 až 3/4 hrnku cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva (nebo prášek do perníku)
- 1 lžička skořice (vynechejte, pokud dáte kypřící perníkový prášek)
- 1 vejce
- 1 hrnek mléka
- 90 g rozpuštěného másla (nebo řepkového oleje)
- cca 300 g nastrouhané cukety (vymačkáme z ní vodu)
Postup
Všechny sypké suroviny promícháme, přidáme vajíčko, máslo olej, mléko a vymačkanou cuketu. Důkladně promícháme ve středně husté těsto.
Menší pekáček vyložíme pečícím papírem, bábovkovou formu či malé formičky vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (brumíky jsem vymazala rozpuštěným máslem, co pak přišlo do těsta).
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi půl hodiny (brumíky jsem vyndala po 20 minutách), propečenost vyzkoušíme špejlí.
Pokud chceme, po vychladnutí přidáme kopeček šlehačky nebo polijeme čokoládovou polevou.
Žádné komentáře:
Okomentovat