Rychlé a snadné závinové těsto, které je zdravější a má o dost méně kalorií než kupované listové. Když k jablíčkům přidáte i tvaroh, stane se závin plnohodnotnou svačinou či snídaní.
Přísady na 1 závin
- 120 g hladké mouky (dala jsem celozrnnou špaldovou)
- 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 10 g másla
- 40 g mléka
- 50 g ovocného pyré (používám nepřislazované)
- 2 jablka, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
- mletá skořice
- 200 až 250 g polotučného tvarohu
- 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku
- 1 vanilkový cukr nebo javorový sirupu
- trochu citronové kůry
- vajíčko na potření
- mandlové plátky na posypání
Postup
Z mouky s práškem do pečiva a solí, másla, mléka a ovocného pyré vypracujeme nelepivé těsto. Vyválíme do obdélníku (válela jsem přímo na pečícím papíře).
Z tvarohu, pudinkového prášku, cukru nebo sirupu a citronové kůry vymícháme hladký krém. Lžící ho navršíme doprostřed obdélníku vyváleného těsta a přidáme strouhaná jablka ochucená skořicí (pokud jsou jablka kyselá, můžete je přisladit, většinou to ale není potřeba). Okraje závinu přehneme přes náplň, potřeme vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
Závin pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů (horkovzduch 185 stupňů) asi 20 až 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat