Tomuhle koláči jsme u nás vždy říkali placka-jablka-placka :-) Název přesně vystihuje recept - mezi dvě vyválené placky křehkého těsta se navrší velká hromada strouhaných jablek a celé se to upeče ve voňavý jablečný koláč. Já jsem si upekla trochu upravenější verzi s částí celozrnné mouky a s méně cukrem. Pokud máte moučníky raději sladší, cukr můžete přidat podle chuti.
Přísady
- 80 g celozrnné špaldové mouky (nebo klasické hladké)
- 170 g hladké mouky
- 125 g másla, studeného
- 50 g bílého jogurtu
- 40 g cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- cca 7 jablek
- mletá skořice
- cukr podle chuti, pokud jsou jablka kyselejší (není to ale nutné)
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Postup
Mouku s máslem, jogurtem, cukrem a práškem do pečiva v míse nebo v robotu se sekacími noži důkladně propracujeme na těsto. Dáme ho do mikrotenu a odpočinout do lednice asi na půl hodiny.
Jablka oloupeme a nastrouháme na plátky nebo na nahrubo a promícháme se skořicí (příp. dosladíme).
Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme ho na dvě části. Polovinu rozválíme (klidně přímo na pečícím papíru) na tenký obdélník (pokud byste chtěli zaplnit celý plech, je potřeba všechny suroviny zdvojnásobit). Těsto posypeme škrobem a navršíme jablka (bez šťávy, kterou pustí po nastrouhání). Druhou polovinu těsta také vyválíme na stejný obdélník a přeneseme ho na jablka. Povrch propícháme na několika místech vidličkou, aby mohla unikat pára.
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi půl hodiny do zezlátnutí.
Žádné komentáře:
Okomentovat