Recept pro milovníky skořice jako jsme my. Tyhle voňavé motance nejsou smažené, ale pečené a díky jogurtu v těstě jsou vláčnější a i o trochu zdravější.
Přísady
Těsto:- 70 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- 1 vanilkový cukr
- 400 g hladké mouky (cca 100 g jsem dala celozrnnou špaldovou)
- 1/2 lžičky soli
- 30 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu
- 130 g bílého jogurtu nebo skyru
- kůra z poloviny citronu
- 50 g másla, rozehřátého (nebo půl napůl máslo a řepkový olej)
- cca 2 lžíce mléka na potření
Na obalení:
- 40 až 50 g másla, rozehřátého
- 40 g třtinového nebo krupicového cukru
- 2 plné lžičky skořice
Postup
Do hrnečku dáme mléko, ohřejeme ho, rozdrobíme do něj droždí a přisypeme vanilkový cukr. Necháme pár minut vzejít kvásek.
Do velké mísy dáme všechny ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a uhněteme kynuté těsto (ručně nebo pomocí robota). Pokud těsto lepí, můžeme přisypat trochu mouky. Přikryjeme ho utěrkou a necháme cca hodinu na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů, z každého vyválíme rukou dlouhý a tenký váleček, v polovině ho přeložíme a stočením obou konců vytvoříme motanec/copánek. Motance dáme na plech vyložený papírem na pečení. Všechny potřeme mlékem.
Troubu rozpálíme na 180 stupňů, motance mezitím na plechu vykynou, a pečeme je cca 20 minut dozlatova.
Trochu zchladlé potíráme rozehřátým máslem a obalujeme (nebo posypáváme) ve směsi cukru a skořice.
Žádné komentáře:
Okomentovat