Skvělé šátečky, které se řadí mezi naše oblíbené recepty. S těstem se dobře pracuje a dobrý tip je nastrouhání studeného másla, těsto lze pak snadno propracovat. Starší syn nemá rád jablečné dezerty, pár jich vždy dělám s domácím hustým džemem s kousky ovoce.
Přísady
- 250 g hladké mouky (část dávám celozrnnou špaldovou)
- 50 g cukru
- špetka soli
- lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- 250 g tvarohu v alobalu
- 100 g studeného másla
- 3 jablka
- skořice
- příp. cukr na jablka (nedávám, pokud mám sladká jablka)
- příp. hustý džem, nejlépe s kousky ovoce
- 1 vejce na potření
Postup
Do mísy dáme suché přísady a promícháme je. Přidáme vajíčko, tvaroh a máslo, které nastrouháme nahrubo. Zpracujeme těsto (nemusí být úplně důkladně propracované), které zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky, promícháme se skořicí, příp. dosladíme cukrem.
Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 0,3 cm a rozkrájíme na čtverečky o velikosti cca 8 cm. Do středu každého dáme lžíci jablek a spojíme protilehlé konce (snažíme se důkladně přitlačit, aby se v troubě šátečky nerozjely). Nakonec všechny potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů něco málo přes půl hodiny, dokud nejsou zlatavé.
Před podáváním můžeme šátečky posypat moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat