Poslední dobou jsme si oblíbili domácí pečivo. Tentokrát jsem bagety udělala s celozrnnou žitnou moukou. Těsto sice potřebuje čas na kynutí, ale vytvarování nedá skoro žádnou práci. Pokud nesníte všechno hned, je nejlepší zbytek zamrazit, dělávám to tak s každým pečivem.
Přísady
- 300 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g celozrnné žitné mouky
- 2 zarovnané lžičky soli
- 1 lžička medu
- 2 lžičky sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého
- 380 ml vlažné vody
- příp. semínka a ovesné vločky na posypání
Postup
Ve vlažné vodě rozmícháme med a droždí a necháme pár minut vzejít kvásek.
Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme vzešlý kvásek a uhněteme těsto, které je trochu lepivější. Povrch lehce pomoučíme a necháme pod utěrkou asi hodinu a půl kynout.
Poté těsto rozdělíme na 4 kusy a vytvarujeme bagety (stačí je i jen ledabyle natáhnout do válečků). Necháme je pár minut pod utěrkou nakynout, poté je potřeme osolenou vodou a uděláme nožem pár zářezů. Můžeme povrch posypat moukou nebo semínky a vločkami.
Pečeme v troubě vyhřáté na 230 stupňů asi 20 až 25 minut.
V seznamu surovin není zmíka o kvásku ale v popisu je kvásek
OdpovědětVymazatDobrý den,
Vymazatkváskem je myšleno vzejité droždí, jak je uvedeno hned v úvodu.
Hezký den.
Zuzka