26/06/2022

Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou


Další tvarohový koláč do sbírky :-) Pokud nemáte čerstvé borůvky, stejně poslouží i mražené. Skvěle chuť doplní křupavá mandlová drobenka ovoněná perníkovým kořením.

Přísady

Těsto:
  • 200 g hladké špaldové mouky (dala jsem celozrnnou)
  • 50 g cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 50 g zakysané smetany
  • 1 vejce
Náplň:
  • 350 g polotučného tvarohu 
  • 150 g zakysané smetany
  • 1/2 vanilkového pudinkového prášku
  • 50 g cukru 
  • 60 ml mléka
  • citronová kůra
  • 1 lžíce rumu
  • mražené nebo čerstvé borůvky
Drobenka:
  • 40 g ovesných vloček
  • 40 g mandlí
  • 25 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • půl lžičky perníkového koření nebo skořice

Postup

Všechny suroviny propracujeme na těsto. Pokud máte robot se sekacími noži, udělejte nejdříve z mouky, cukru a másla drobenku a poté zapracujte ostatní suroviny. Těsto natlačíme do dortové formy a dáme ho na chvíli do lednice.

Mezitím si připravíme náplň. Všechno kromě borůvek dobře promícháme. Připravíme si i drobenku - nahrubo vše nasekáme.

Na připravený korpus rozetřeme tvarohovou náplň, poklademe borůvkami a posypeme drobenkou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 3/4 hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat