08/06/2022

Pikantní obalovaný květák


Na obalovaném květáku si můžete pochutnat i bez smažení. Ulehčíte si nejen práci, ale i vaše zdraví vám poděkuje. Můžete zkusit klasiku nebo tenhle květák obohacený o koření a parmazán.

Přísady

  • 1 velký květák, rozebraný na růžičky
  • sůl
  • hladká mouka
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 lžička mletého česnekového prášku
  • 1 lžička oregana
  • špetka chilli (vynechala jsem)
  • 3 vajíčka
  • strouhanka 
  • velká hrst strouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • brambory k podávání
  • příp. máslo a jarní cibulka
  • dip z jogurtu nebo zakysané smetany (plus např. pažitka a ředkvička)

Postup

Květák rozebraný na růžičky povaříme ve vroucí osolené vodě cca 6 minut. Scedíme ho a necháme vychladnout. 

Připravíme si 3 talíře, jeden s moukou smíchanou s paprikou, česnekem a oreganem, druhý s vajíčky rozšlehané s 2 zarovnanými lžícemi mouky a solí a třetí se strouhankou smíchanou s parmazánem.

Povařený květák postupně obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Dáváme ho na plech vyložený papírem na pečení a pokapeme olivovým olejem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca půl hodiny, v polovině pečení květák otočíme.

Podáváme např. se šťouchanými brambory s máslem a jarní cibulkou a dipem z jogurtu nebo zakysané smetany (tentokrát jsem dala jogurt, špetku soli, nakrájenou pažitku a nakrájenou ředkvičku nadrobno).

Žádné komentáře:

Okomentovat