Tahle krémová čočka plná chuti je skvělá. Určitě použijte tmavou drobnozrnnou čočku (puy neboli francouzská). Jako příloha jsou skvělé jogurtové placky, ale můžete si ji dát s indickým chlebem naan nebo basmati rýže.
Přísady
- 1 hrnek černé čočky (francouzská)
- voda na namáčení a další na vaření čočky
- 2 bobkové listy
- 1 oloupaný stroužek česneku, vcelku
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- olej na smažení
- 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- špetka kari
- špetka mletého česnekového prášku
- 1/4 lžičky uzené mleté papriky
- (místo kari a česneku je možné použít koření garam masala)
- sůl, pepř
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 konzerva fazolí v rajčatové omáčce
- 1 konzerva sekaných rajčat
- 2 lžíce zakysané smetany
Jogurové placky:
- 300 g hladké mouky
- větší půlka lžičky soli
- větší půlka lžičky jedlé sody
- 100 g mléka
- 115 až 130 g bílého jogurtu (pokud je řidší, tak méně, pokud hustý řecký tak více)
- pár lžic oleje na opékání
Postup
Čočku zalijeme vodou a necháme 2 hodiny namáčet (můžeme i déle). Poté vodu scedíme, vlijeme novou, přidáme celý česnek a bobkové listy a půl hodiny vaříme. Poté zbylou vodu scedíme.
Mezitím si na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme česnek a všechno koření a nakonec lžíci protlaku, který zarestujeme. Přidáme fazole z plechovky, promícháme a celou směs přimícháme ke slité čočce. Vlijeme i plechovku rajčat, vypláchneme ji vodou a přidáme do hrnce. Necháme na mírném ohni vařit asi půl hodiny, ale můžeme i déle. Často promícháváme. Nakonec vmícháme 2 lžíce zakysané smetany a podle chuti dosolíme.
Podáváme s jogurtovými plackami, chlebem naan nebo rýží.
Mezitím, co se vaří čočka, můžeme udělat placky. Do mouky dáme sůl a sodu a promícháme, přilijeme mléko a jogurt a rukama uhněteme trochu lepivé těsto. Uděláme kouli a necháme chvíli odpočinout. Poté ji rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme na pomoučeném válu placku (můžeme si pomoci i rukama, těsto jakoby vytahujeme).
Rozehřejeme pánev a dáme do ní 1 až 2 lžíce oleje, vložíme vyválenou placku a na mírném ohni opečeme z obou stran, až má zlatavé puchýře. Postup opakujeme se všemi 4 plackami.
Žádné komentáře:
Okomentovat