28/09/2022

Dýňové sušenky


Podzim je tu a s ním i začínající sezona dýní. Až ji budete mít doma, určitě si vyhraďte hrnek dýňového pyré a upečte si tyhle skvělé sušenky, které jsou vláčné a voňavé. Připomínají perníčky a mizely mi pod rukama. 

Přísady (necelé 2 plechy)

  • 125 g másla, pokojové teploty
  • 3/4 hrnečku cukru
  • 1 celé vejce
  • 3/4 hrnečku dýňového pyré
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 60 g čokolády, nasekané (dala jsem mléčnou)

Postup

Máslo spolu s cukrem a vajíčkem utřeme do pěny. Přidáme dýňové pyré a nakonec mouku se sodou a kořením a nasekanou čokoládu.

Těsto je lepivé (můžeme přisypat trochu mouky), ale po hodině odpočinutí v lednici ze hezky zpevní. Lžící odkrajujeme kousky, které dáváme na plech vyložený papírem na pečení (nebo můžeme mokrýma rukama tvořit kuličky).

Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 15 minut.


Tip jak na dýňové pyré:
Dýni (měla jsem hokaido), nakrájíme na kostky (vnitřek se semínky vydlabeme) a na pečícím papíru asi půl hodiny upečeme, až je měkká. Poté necháme zchladnout a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Vychladlé pyré můžeme v lednici uchovat až 3 dny, v mrazáku vydrží 3 měsíce.

Žádné komentáře:

Okomentovat