Podzim je tu a s ním i začínající sezona dýní. Až ji budete mít doma, určitě si vyhraďte hrnek dýňového pyré a upečte si tyhle skvělé sušenky, které jsou vláčné a voňavé. Připomínají perníčky a mizely mi pod rukama.
Přísady (necelé 2 plechy)
- 125 g másla, pokojové teploty
- 3/4 hrnečku cukru
- 1 celé vejce
- 3/4 hrnečku dýňového pyré
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1 lžička sody
- 1 lžička perníkového koření
- 60 g čokolády, nasekané (dala jsem mléčnou)
Postup
Máslo spolu s cukrem a vajíčkem utřeme do pěny. Přidáme dýňové pyré a nakonec mouku se sodou a kořením a nasekanou čokoládu.
Těsto je lepivé (můžeme přisypat trochu mouky), ale po hodině odpočinutí v lednici ze hezky zpevní. Lžící odkrajujeme kousky, které dáváme na plech vyložený papírem na pečení (nebo můžeme mokrýma rukama tvořit kuličky).
Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 15 minut.
Tip jak na dýňové pyré:
Dýni (měla jsem hokaido), nakrájíme na kostky (vnitřek se semínky vydlabeme) a na pečícím papíru asi půl hodiny upečeme, až je měkká. Poté necháme zchladnout a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Vychladlé pyré můžeme v lednici uchovat až 3 dny, v mrazáku vydrží 3 měsíce.
Žádné komentáře:
Okomentovat