Bramborové placky ze syrových brambor nebo také bramboráky. Máte je rádi? Zkuste tuhle zdravější variantu, bez smažení zato s přidáním sýra jako zdroj bílkovin. Nechutnají úplně stejně, ale jsou výborný a křupavé. Skvěle se k nim hodí salát z červené řepy. Tohle jídlo jsme si zamilovali.
Přísady
Placky (12 ks)- 800 g syrových brambor
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- sušená majoránka
- 200 g tvrdého sýra
- trochu oleje na potření
Řepový salát
- červená řepa (1 větší nebo 2 malé)
- čerstvý křen, nastrouhaný najemno (nebo smetanový křen) - cca 2 lžíce
- zakysané smetana nebo bílý jogurt - cca 3 lžíce
- sůl
Postup
Nejdříve si připravíme salát. Pokud máme syrovou řepu, zabalíme ji do alobalu a troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme do měkka (podle velikosti, ale menší asi půl hodiny, větší řepa potřebuje i hodinu). Upečenou řepu necháme vychladnout a potom ji nastrouháme. K řepě přidáme nastrouhaný křen (cca 1 až 2 lžíce), zakysanou smetanu nebo bílý jogurt a sůl. Promícháme a podáváme vychlazené.
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme nahrubo, trochu osolíme a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu. Přidáme k nim ostatní suroviny a dobře promícháme. Na plech vyložený papírem na pečení vytvarujeme placky. Potřeme je olejem a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi hodinu dozlatova a dokřupava.
Žádné komentáře:
Okomentovat