Jestli na vás všude vykukují nádherné oranžové dýně, doporučuji si z ní udělat dýňové pyré, ze kterého vykouzlíte nespočet jídel (jak slaných, tak sladkých). Tentokrát vám přináším recept na rychlou omáčku na těstoviny.
Přísady
- půlka klobásy nebo slanina, nakrájená na kostičky
- 1 cibule nebo kousek pórku, nakrájená najemno
- dýňové pyré (cca 2 plné lžíce) - jak na něj najdete na konci postupu
- smetana (cca půl kelímku)
- lučina (asi půl balení)
- cca 2 lžíce parmazánu, najemno
- voda na naředění (bohužel jsem dala vody trochu méně, tak jsem měla omáčku hustší)
- sůl, pepř
- hoblinky parmazánu k podávání
Postup
Na pánvi opečeme nakrájenou klobásu nebo slaninu a dáme ji stranou. Na výpeku opečeme cibuli nebo pórek, přidáme cca 2 plné lžíce dýňového pyré, smetanu a lučinu. Chvilku povaříme, vmícháme strouhaný parmazán a dochutíme.
Uvařené těstoviny smícháme s dýňovou omáčkou a na talířích sypeme parmazánem a opečenou klobásou nebo slaninou.
Tip jak na dýňové pyré:
Dýni (měla jsem hokaido), nakrájíme na kostky (vnitřek se semínky vydlabeme), pokapeme olejem a trochu osolíme a na pečícím papíru asi půl hodiny upečeme, až je měkká. Poté necháme zchladnout a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Vychladlé pyré můžeme v lednici uchovat až 3 dny, v mrazáku vydrží 3 měsíce.
Žádné komentáře:
Okomentovat