Tohle jídlo jsme si zamilovali včetně dětí. Gyros ve formě zapečených těstovin je výborné i za studena. Nezapomeňte jídlo doplnit i tzatziki (dělám odlehčenou variantu a pokud nemáme kopr, tak bez něj).
Přísady
- 500 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky)
- 1 lžíce gyros koření (pokud obsahuje sůl, další sůl není potřeba)
- 1 lžička sladké papriky
- 3 lžíce oleje (např. řepkového)
- 1 menší cibule (červená), nakrájená na klínky
- 1/2 malého pórku, nakrájený na půlkolečka
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 červená paprika
- 1 žlutá nebo zelená paprika
- 200 ml smetany ke šlehání
- cca 150 g sýra na zapečení
- balíček těstovin
Tzaziki:
- 1/2 salátové okurky, i se slupkou
- sůl
- 1/2 stroužku česneku, prolisovaný
- 1 malý bílý jogurt
- nasekaný kopr (lze vynechat)
Postup
Maso nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy, přidáme koření a olej, dobře promícháme a necháme v chladu odležet - pár hodin, nejlépe přes noc do druhého dne.
Na pánvi zprudka maso opečeme dozlatova, přidáme cibuli a opečeme. Poté přidáme zbylou zeleninu a restujeme asi 10 minut. Nakonec vmícháme česnek a přilijeme smetanu.
Mezitím uvaříme těstoviny v osolené vodě, slijeme je a smícháme s gyros směsí. Dáme do zapékací mísy, posypeme sýrem a ve vyhřáté troubě zapečeme asi 10 - 15 minut.
Podáváme s tzaziki - okurku nastrouháme nahrubo, dostatečně posolíme a po chvíli vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme prolisovaný česnek, jogurt a kopr a dobře promícháme.
Žádné komentáře:
Okomentovat