Jídla z jednoho pekáče mají vždy úspěch a tohle se řadí mezi naše oblíbené. Kuličky můžete udělat jak z krůtího tak kuřecího mletého masa. Pokud není sezóna chřestu, použijte mražený hrášek. Příště můžete pro změnu přidat pokrájené žampióny nebo sušené houby.
Přísady
Na masové kuličky:- 500 g mletého krůtího nebo kuřecího masa
- sůl, pepř
- sušený tymián a bazalka
- mletá červená sladká paprika
- 1 vejce
- cca 2 lžíce strouhanky
- 40 ml mléka
Dále:
- cca 1 kg brambor, nakrájených na klínky
- sůl nebo koření na americké brambory
- cca 500 ml drůbežího vývaru
- 100 ml smetany
- 1 lžička dijonské nebo hrubozrnné hořčice
- chřest pokrájený na špalíčky nebo 1 hrnek mraženého hrášku
- příp. 200 g žampionů nebo sušené houby
Postup
Nakrájené brambory dáme do pekáčku a osolíme nebo okořeníme podle chuti.
Maso a ostatní suroviny dobře prohněteme a uděláme malé kuličky. Ještě syrové je pokládáme mezi brambory do pekáčku. Pokud chceme, přidáme i žampiony. Vše zalijeme vývarem a smetanou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 3/4 hodiny dozlatova, ale ke konci na pár minut přihodíme pokrájený chřest nebo mražený hrášek.
Žádné komentáře:
Okomentovat