16/10/2023

Skořicová bábovka z kefíru


S podzimem přichází potřeba vytvářet doma teplo a útulno. Skořicí a perníkem vonící bábovka tomu určitě napomůže. Je krásně vláčná a střídání barevných vrstev vytvoří efektní vzor. Příprava je velmi snadná a postačí vám pouze hrneček a lžička.

Přísady

  • 2 vejce
  • 1/2 až 3/4 hrnku cukru
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku řepkového oleje
  • 1 hrnek kefíru (je nutné ho vyndat včas z ledničky - cca hodinu)
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky (část lze použít celozrnnou špaldovou)
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kakaa
  • 1/2 lžičky perníkového koření (lze vynechat)

Postup

Celá vejce vyšleháme s cukrem a špetkou soli do pěny (lze i ruční metlou). Přidáme olej a poté střídavě kefír s moukou (kterou předem smícháme s práškem do pečiva). Polovinu těsta dáme do jiné misky a přimícháme koření a kakao.

Do vymazané a vysypané bábovkové formy střídavě vrstvíme obě těsta.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 3/4 hodiny (možná i o trochu déle) - propečenost zkusíme špejlí - zapíchneme ji do bábovky a pokud ji vytáhneme suchou, bez přilepených drobečků, je upečeno.

1 komentář: