S podzimem přichází potřeba vytvářet doma teplo a útulno. Skořicí a perníkem vonící bábovka tomu určitě napomůže. Je krásně vláčná a střídání barevných vrstev vytvoří efektní vzor. Příprava je velmi snadná a postačí vám pouze hrneček a lžička.
Přísady
- 2 vejce
- 1/2 až 3/4 hrnku cukru
- špetka soli
- 1/2 hrnku řepkového oleje
- 1 hrnek kefíru (je nutné ho vyndat včas z ledničky - cca hodinu)
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky (část lze použít celozrnnou špaldovou)
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kakaa
- 1/2 lžičky perníkového koření (lze vynechat)
Postup
Celá vejce vyšleháme s cukrem a špetkou soli do pěny (lze i ruční metlou). Přidáme olej a poté střídavě kefír s moukou (kterou předem smícháme s práškem do pečiva). Polovinu těsta dáme do jiné misky a přimícháme koření a kakao.
Do vymazané a vysypané bábovkové formy střídavě vrstvíme obě těsta.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 3/4 hodiny (možná i o trochu déle) - propečenost zkusíme špejlí - zapíchneme ji do bábovky a pokud ji vytáhneme suchou, bez přilepených drobečků, je upečeno.
Právě je v troubě, Zuzi :-)
OdpovědětVymazat