Skvělá jemná a vláčná bábovka. Vím, že na blogu mám bábovek už bezpočet, ale tuhle dělávám opakovaně. Mascarpone v těstě dělá bábovku vláčnou a přitom do ní nemusíte přidávat už žádný další tuk. Můžete zkusit místo obarvení kakaem bábovku ozvláštnit o oříškové máslo - do formy dejte polovinu těsta, na to lžící dejte oříškové máslo a nahoru zbytek těsta.
Přísady
- 4 vejce
- špetka soli
- 130 g cukru
- 250 g mascarpone
- 100 ml mléka
- 1 lžíce rumu
- 125 g polohrubé mouky
- 125 g hladké mouky (část dávám celozrnnou)
- 1 prášek do pečiva
- příp. trochu citronové kůry
- 1 lžíce kakaa na obarvení části těsta
Postup
Hodinu před pečení vyndáme vajíčka, mascarpone a mléko z lednice. Kdybychom je dali do těsta studené mohla by se bábovka srazit.
Celá vejce vyšleháme se solí a cukrem do nadýchané světlé pěny. Poté zašleháme mascarpone a vmícháme rum, mléko a přisypeme mouky smíchané s práškem do pečiva.
Formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Většinu těsta do ní vlijeme a do zbytku přimícháme kakao. Obarvené kakaové těsto přidáme na světlé.
Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi tři čtvrtě hodiny až hodinu. Propečenost zkusíme špejlí, pokud ji vytáhneme suchou, bez drobečků, je bábovka upečená.
Žádné komentáře:
Okomentovat