Všem známá kefírová buchta ve zdravějším kabátku :-) Vláčná, nepřeslazená, bez vajíček, určitě byste netipovali, že je z poloviny z celozrnné mouky. Polevu dělám domácí z másla, kakaa a cukru, použít ale můžete polevu z čokolády.
Přísady (na menší plech cca 20 x 30 cm)
- 2 hrnky hladké mouky (1 hrnek dávám celozrnné)
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 až 3 lžíce kakaa
- špetka soli
- 1/2 hrnku cukru (případně trochu víc, máte-li rádi sladší)
- 1 a 1/2 hrnku kefíru nebo kefírového mléka (tj. 1 krabička 500 g)
- 1/4 hrnku oleje (používám řepkový)
Poleva
- 40 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce moučkového cukru
- + strouhaný kokos na posypání
Postup
Jako první vyndáme kefír z ledničky cca hodinu před pečením. Je to velmi důležité, kdyby byl studený, těsto by se mohlo srazit.
Ve velké míse smícháme všechny suché suroviny a poté vlijeme kefír a olej. Promícháme.
Menší pekáček vyložíme papírem na pečení a stěrkou do něj uhladíme těsto. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi půl hodiny. Propečenost vyzkoušíme špejlí, pokud nelepí, je hotovo.
Buchtu necháme vychladnout.
Připravíme si polevu. V kastrůlku rozehřejeme máslo, odstavíme, přisypeme kakao a cukr a promícháme do hladké polevy. Rozetřeme ji na upečenou buchtu a posypeme strouhaným kokosem.
Žádné komentáře:
Okomentovat